Внимание при козметика с изтекъл срок на годност

Когато лакът се сгъсти и трудно се нанася и съхне, тогава всяка жена знае – мястото му е в кофата за боклук. При червило, спирала, пудра и тн съществува основен проблем – не им личи кога е изтекъл срокът на годност. Затова не е учудващо, че три четвърти от жените в Германия (и много други държави) ползват козметика с изтекъл срок на годност. Последствия – сърбеж, възпаление, червени петна, херпес.

опасности от козметика с изтекъл срокКожният лекар др. Фатеми от естетична клиника в Дюселдорф обяснява защо развалената козметика вреди на кожата и за какво е добре да следим при продуктите за красота.

Колко дълго можем да съхраняваме и ползваме козметика?

Според козметичните стандарти срокът на годност трябва да бъде минимум 30 месеца в запечатана опаковка. Колко време след отварянето можем безопасно да ползваме продукта е показано на символ с отворена капачка на опаковката.

Препоръка: Най-добре си отбележете на удобно място датата на отваряне на тубичката, флакона или шишенцето.

Правилото не важи за отворени червила, сенки, спирали. При тях по хигиенични причини най-късно след 12 месеца е необходима замяна с нови.

Защо козметиката сравнително бързо се “разваля”?

Всеки път, когато отваряме кутийката с крем, вадим четчицата на спиралата или пудрим лицето с четка, бактерии се населяват в отворените продукти. Последствие: трайността на продукта се намалява и датата на опаковката не важи вече.

Какво ни причинява развалената козметика на кожата?

В случай че сенки, червило или течен грим са развалени, може да се стигне до възпаления на кожата и алергични реакции.

Коя козметика колко е трайна?

Най-важното правило: не излагайте никой продукт на силна топлина, светлина или влага!

 •  Излишната спирала почиствайте с чиста кърпа, вместо да връщате в опаковката. Иначе вътре нахлува твърде много въздух и бактерии, едно от последствията на което е по-бързо исъхване на спиралата. Идеално е след максимално шест месеца да се смени спиралата с нова, тъй като бактериите се развиват особено добре във влажна среда.
 • Кремовете за лице са ефективни между 6 месеца и 1 година след отварянето си. Съвет: Ползвайте шпатула за да избегнете замърсяване на крема в кутийката. Чрез нахлуване на бактерии и кислород се ускорява разпада на съставките на крема. Получените вещества могат да дразнят или дори да навредят на кожата. Съвет: ако текстурата се е променила: суха на трохи, разредена или с неприятна миризма, веднага изхвърлете продукта.
 • Тоникът за лице по правило е годен до около 2 години, ако съдържа алкохол – 3г. Внимавайте за консистенция и миризма, ако са подозрителни – изхвърлете.
 • Бронзанти е добре да ползвате до половин година, след това губят своето потъмняващо действие.
 • Парфюми купувайте в малки опаковки, тъй като са много чувствителни на светлина и температура. Веднъж отворени, задържат типичния си аромат от една до максимално две години при правилно съхранение.
 • Пудрата може да се ползва няколко години, тъй като не съдържа вода. Течни основи могат да се ползват до две години. Съвет: гъбата или четката за нанасяне се почистват редовно.
 • Сенките за очи са годни до 3 години, течните такива обаче само една. Съвет: не мокрете сенки тип пудра.
 • Веднъж отворен, лосионът за тяло е годен максимално година. Винаги го дръжте добре затворен. Ако се отдели мазнина, веднага го изхвърлете. Съвет: снабдете се с хигиеничен диспенсер.
 • Червилата изглеждат добре години наред. Това обаче не значи че са безопасни за употреба. Ако миришат тежко, ронят се или отделят мазнина, не стават за употреба. Съвет: затваряйте ги винаги добре и пазете от светлина и топлина, за да предотвратите топене на восък и мазнина.
 • Моливите за очи имат най-дълъг срок на годност – около 3 години. Усетите ли обаче дразнене на очите, сменете ги.
 • Идеално е да се информирате и за датата на производство, за да прецените колко време продуктът ви е прекарал на рафтове и в складове! Ако имате нужда от козметика с известна дата на производство и бърза доставка от завода, обадете се на тел 0888 17 88 00.