Красив маникюр… или здраве?

Всички са наясно, че в продуктите за красота има най-много токсични за здравето на хората и околната среда вещества. Така стоят нещата и с 99% от лаковете за нокти и лакочистителите на пазара.

Опасни лакове и лакочистителиМного от съставките на лаковете са вредни за здравето на потребителите, производителите им и околната среда. Особено вредни са и когато изтече срокът им на годност и се превърнат в отпадък.

Особено застрашени са често ползващите такива продукти дами, бременните жени и ежедневно работещите с такива продукти.

Поради редица причини – получаване на красив цвят, устойчивост, еластичност, в лаковете се използва комбинация от химикали, за които е известно, че са невротоксини, карциногени и разстройват действието на хормоните. Дали при вдишване по време на производството им и при лакиране на ноктите или абсорбиране през кожата и ноктите, те въздействат върху здравето ни. А като отпадък – и върху околната среда.

Най-често лаковете за нокти съдържат 4 основни токсични съставки, които е повече от желателно да избягваме – толуен, дибутил фталат, формалдехид и ацетат.

Толуен

Толуенът е невротоксин, който се използва като разтворител, за да поддържа лака течен и да му позволи да се намаже с четката по ноктите. Толуенът спомага и за по-бързото изсъхване на лаковете за нокти.

Толуенът може да навреди на бъбреците, черния дроб и сърцето при хора, които вдишат големи количества за кратък период от време. Може да създаде и репродуктивни проблеми, загуба на памет, раздразнение на кожата.

Дибутилфталат (DBP)

Използва се, за да придаде на лаковете за нокти еластичност и да ги предпази от чупене. Резултати от изследвания показват, че веществото смущава действието на хормоните. Смята се дори, че може да достигне до плода чрез майчината кръв и че замърсява кърмата, уврежда бъбреците, черния дроб, белите дробове и репродуктивните органи. Може да причини и проблеми с репродуктивната система при новородените момченца.

Формалдехид

Формалдехидът (или още познат като Формалин) се използва като консервант и предпазва лака от изсъхване и натрошаване. Това е един от най-силните консерванти, и всички от вас го познават от бурканите с консервирани органи и ембриони в часовете по биология. Формалдехидът се определя като канцерогенен и токсичен. Може да причини сърбеж и изгаряне на кожата, дразни гърлото, очите и белите дробове. Причинява още главоболие, замайване, отпадналост. Употребата му в козметиката вече е забранена в Япония и Швейцария. Има множество алтернативи сред естествени консерванти – например просто чисти етерични масла. Да те са скъпи, но здравето има ли цена? Звучи доста по-добре от изборът на това, с което балсамират мъртъвците – точно формалдехида.

Ацетат (Етил, Бутил и Амил)

Тези разтворители дразнят кожата и са невротоксини. Амилацетатът може да предизвика проблеми с централната нервна система при вдишване, главоболие, замайване и болки в гръдния кош. Бутилацетатът дразни очите и е токсичен при вдишване на големи количества.

Продължително вдишване на етил ацетат може да предизвика още проблеми с бъбреците и черния дроб.

 

Как да проверим качеството на продукта, който използваме в момента?

Ще ви запозная с един прост експеримент, с който можете да сдобиете яснота какво нанасяте върху ноктите си ежедневно.

Необходима ви е стъклена чаша, филтър от цигара, и малко от лакочистителя ви.

Обелете хартийката около филтъра, поставете го на дъното на стъклена чаша, и залейте с 10-15мл лакочистител. Разклатете чашата. Ако филтъра се разтвори и изчезне за няколко минути, по-добре спрете употребата на лакочистителя и лака, който се разтваря от него. Очаквайте скоро видео как изглежда това на живо.

Попаднете ли в подобна ситуация, решението е да смените изцяло продуктите които ползвате.

Ако имате нужда от лак и лакочистител, които издържат теста и не вредят на вашете здраве, моля свържете се с нас.